Fauna laberíntica. La guineu minossa.

Guineu Minossa

Estat de Conservació

 

Classificació acientífica

Domini:Fabularis
Regne:Animalae
Fílum:Chordata
Classe:Mammalia
Ordre:Carnivora
Família:Canidae
Gènere:Vulpes

Distribució geogràfica

Laberints minossos
Laberints barrufs
Laberints naturals

Nom binomial

Vulpes magneticæ

La guineu minossa o rabosa de polzet és l’únic cànid que sobreviu als laberints. Té la morfologia característica d’aquests espècimens: orelles allargassades acabades en punta, color verdenc del pelatge i una enorme cua amb tonalitats rogenques a la punta. S’alimenta de petits rosegadors i de pollets que caça del mateix niu grimpant les parets del laberint. És un animal solitari i altament territorial que viu entre cinc i sis anys, encara que poden arribar als deu en condicions de bona alimentació. L’estratègia adaptativa de la guineu minossa als laberints consisteix a orientar-se utilitzant el pelatge de la seva cua. Durant el dia allibera progressivament pèls de la cua que desprenen unes ones electromagnètiques en freqüència d’ona mitjana i modulació FM i després poden rastrejar per tornar al cau.

Les cries no desenvolupen la cua irradiant fins als dos anys i durant aquest període conviuen amb la mare. Passat aquest temps la mare les abandona al mig del laberint i inicien la joventut a la recerca d’un nou territori. Les guilles joves busquen nous atzucacs, preferiblement prop de les parets més perifèriques del laberint, pel que la seva observació representa un senyal de sortida propera. Durant el proper any van augmentant el radi d’acció fins arribar a abastar un territori proper als cinc quilòmetre laberíntic (aproximadament 15 quilòmetres del SI).

La guineu minossa és un animal molt present en els laberints minossos però no és estrany trobar-lo en laberints vegetals, pedregosos o barrufs. Fins l’entrada del segle XX la guineu era pràcticament desconeguda i carregada de mites i prejudicis, però des de l’aparició dels emissors i receptors FM s’ha progressat en el coneixement d’aquests animals. Desgraciadament, l’arribada de la miniaturització tecnològica han convertit els pèls de la cua irradiant en un recurs molt apreciat per grans companyies fabricants de telèfons mòbils. La IUCN, en el darrer informe, considerà alarmant l’estat de les guineus minosses en els 148 espais estudiats i recomanava introduir-la a la llista vermella d’espècies amenaçades en la categoria de vulnerable.