Un món d’Art Brut

Avui he llegit el primer dels llibres de Santjordi, Un món d'art brut, de l'@OriolMalet i publicat per @Comanegra.

El tenia a la llista des de nadal, però encara no l'havia vist a cap de les meves llibreries de referència, així que abans d'ahir, quan vaig passar per l'@ObagaLlibreria i el vaig veure, sabia que seria el Primer llibre de Santjordi.

I no decep. És un gran còmic sobre la història de l'art brut, art del qual no n'havia sentit parlar i que m'ha fascinat des del primer moment.

Escriure un còmic d'assaig és una cosa complicadíssima que últimament té cert prestigi a l'estranger. Però aquí, a Catalunya i a Espanya, no es cultiva.

Som més de còmic astracanada, d'humor barroer i vinyeta curta, aquí. El còmic espanyol tradicional no passa d'això.

Al llibre, però, reflexiona sobre l'origen de l'art brut, un art sense estructura, sense «tècnica», sense tradició, que surt de les entranyes de gent sense formació, sovint bojos i gent fora de norma.

I és art del més alt nivell. El llibre, a través de la biografia dels artistes en brut, es pregunta d'on surt l'art? No en treu cap resposta, perquè en realitat ens vol ensenyar que l'art pot respondre-ho.

I curiosament em fa pensar en un llibre que he llegit fa poc, I si, de l'@AdriPujol, que precisament es pregunta des de la cua de correus: què és la literatura? I ups, l'Adrià n'és el traductor, del llibre de l'@OriolMalet !

No sé quina és la gènesi dels dos llibres, si un va inspirar l'altre o es van trobar dos autors que ja pensaven aquest tipus de llibres. Però m'encanta que es complementin tan bé.

I res més. Que llegiu còmics, també, que són el novè dels arts, i que tenim grans autors catalans que sovint s'han de guanyar les carxofes fora de Catalunya!

Originally tweeted by Damià ⬛ (@vullunfestuc) on Abril 24, 2022.